Ποιος μπορεί-έχει το δικαίωμα να κρίνει ένα βιβλίο?



Σήμερα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με ένα συμβάν που αφορούσε και αφορά έναν-μία συγγραφέα, το οποίο δεν θα αναλύσω καθόλου. Θα επικεντρωθώ στο ερώτημα που απορρέει από όλο αυτό το σκηνικό: Ποιος μπορεί και έχει το δικαίωμα να κρίνει ένα βιβλίο? Η δική μου απάντηση είναι: προφανώς ΟΛΟΙ. Όλοι πρέπει να έχουν την δική τους άποψη σχετικά με οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας και σαφέστατα και για ένα μυθιστόρημα.
 Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που υπάρχει αυτή η κακία και το κράξιμο του τύπου ''α δεν μπορείς να μιλάς έτσι γι' αυτό το βιβλίο, αα αυτό το βιβλίο είναι δικό μου και δεν έχεις αυτό το δικαίωμα και μπλα μπλα μπλα...'' Ο καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους! Δεν υπάρχουν μηνύσεις πάνω σ' αυτό το θέμα, γιατί πολύ απλά δεν χωράνε, εφόσον μιλάμε για κάτι το αυτονόητο που έχει να κάνει με το δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης του κάθε ατόμου.
 Μπορεί αύριο για παράδειγμα να διαβάσω ένα βιβλίο και να γράψω ότι είναι το πιο απαίσιο που διάβασα. Ε και? Δεν έχει να κάνει με τίποτα απολύτως (πέρα από την προσωπική μου άποψη) και δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει αυτόν που θα διαβάσει την άποψη μου. Αυτός που θα θέλει, θα βρει το συγκεκριμένο βιβλίο, θα το διαβάσει και από μόνος του θα σχηματίσει μία γνώμη (να σημειώσω ότι τα περισσότερα βιβλία που διάβασα και μου άρεσαν, αρχικά είχα ακούσει άσχημες κριτικές γι' αυτά). Βέβαια αν κάποιος υποστηρίξει την άποψη του (όποια και να ναι αυτή) κάλο θα ήταν να παραθέσει και τον λόγο (ή τους λόγους) με διάφορα επιχειρήματα χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσει το ''επίπεδο'' έκφρασης με την χρήση χυδαίων ή προσβλητικών λέξεων ή φράσεων.
 Ένας ''σωστός'' συγγραφέας θα πρέπει με την σειρά του να δέχεται κάθε είδους κριτική από την στιγμή που απολύτως συνειδητά εκθέτει το έργο του σε δημόσιο κοινό και αναγνώστες.
Ας κρατήσουμε λοιπόν τις όμορφες ανταλλαγές απόψεων για διάφορα είδη βιβλίων και ας μείνουμε στο ζητούμενο που είναι η διασκέδαση μας, μαζί με την πληροφορία και την γνώση, στην ψυχή και στο μυαλό του καθενός. τα οποία λαμβάνονται καθ' όλο το μαγικό ταξίδι με το ''πέρασμα'' των σελίδων ενός βιβλίου.





11 σχόλια:

  1. Δεν τίθεται θέμα για το ποιός μπορεί να κρίνει ένα βιβλίο.Από τη στιγμή που το αγοράζεις αποκτάς αυτό το δικαίωμα.Απλά πιστεύω ότι ο τρόπος που κρίνεται σχολιάστηκε.Δεν μπορείς να βγαίνεις και να χρησιμοποιείς άσεμνες λέξεις όπως σκουπίδι,χάλια,πέταμα χρημάτων κτλ.Ο/η συγγραφέας έδωσε ένα μέρος του εαυτού του σ'αυτό το βιβλίο.Δικαίωμα σου να μην σου αρέσει.Αν δώσεις επιχειρήματα και στηρίξεις την άποψη σου δεν μπορεί κανένας να σου ζητήσει το λόγο.Αλλά πάντα με κόσμιο τρόπο.Θυμάμαι το συμβάν Μαράκι μου και έχω καιρό να διαβάσω τη συγκεκριμένη συγγραφέα γιατί δεν μου ταιριάζει ο τρόπος γραφής της αλλά το λέω με ωραίο τρόπο χωρίς να αποτρέψω κάποιον άλλο να τη διαβάσει.Έχουμε διαφορετικά γούστα σαν άνθρωποι και πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά σαν συγγραφέας η συγκεκριμένη μου αρέσει πολύ! Σίγουρα, πάντα πρέπει να λέμε την άποψή μας με όμορφο τρόπο. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καποτε σε μια βθβλιοθηκη που ζητησα ενα βιβλιο η υπαλληλος μου ειπε αστα αυτα τα σκουπιδια να διαβασεις κατι ανωτερο.κ της απαντησα οτι δεν ξερεις τι εχω διαβασει κ τι οχι απο ντοστογιεφσκι μεχρι ιονεσκο κ δε συμμαζευεται.ειναι κακο που θελω κατι αναλαφρο να χαλαρωσει το μυαλο;ειναι κακο που σε μια παρεα θα συζητησουν για το ταδε βιβλιο να μην εχω αποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ ναι κ εμεις κανουμε κριτικη των βιβλιων κ κραταμε οτι μας αρεσει.οτι δε μας ενθουσιαζει το αφηνουμε στην ακρη αλλα παντα οφειλουμε να λεμε διαβασε το να εχεις δικη σου αποψη σε οποιον μας ρωτησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η αλήθεια είναι ότι οι κριτικές επηρεάζουν όλους........διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε ένα βιβλίο σε κάθε δεκαετία τησ ζωής μασ.....επίσησ αντιλαμβάνεσαι μέσα απο την κριτική τι πιστεύει ή θέλει να περάσει ο άλλος.....είναι μεγάλο θέμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι μεγάλο θέμα και πολύπλευρο, αλλά όλοι έχουμε άποψη και πρέπει να την εκφράζουμε!

      Διαγραφή
    2. Ναι σιγουρα αλλιως αναλυεις στα 15 τον ντοστογιεφσκι κ αλλιως στα 35

      Διαγραφή
  6. Ας κρατήσουμε λοιπόν τις όμορφες ανταλλαγές απόψεων για διάφορα είδη βιβλίων και ας μείνουμε στο ζητούμενο που είναι η διασκέδαση μας, μαζί με την πληροφορία και την γνώση, στην ψυχή και στο μυαλό του καθενός. τα οποία λαμβάνονται καθ' όλο το μαγικό ταξίδι με το ''πέρασμα'' των σελίδων ενός βιβλίου.
    κρατάω αυτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή