Οι Διαθήκες



Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.
Οι δύο ανήκουν στην πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία. Στις δικές τους μαρτυρίες προστίθεται μια τρίτη: της Θείας Λίντια, το περίπλοκο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον της οποίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.
Καθώς η Άτγουντ μάς οδηγεί στα άδυτα του καθεστώτος της Γαλαάδ, καθεμιά από τις ηρωίδες της πρέπει να αποδεχτεί ποια είναι και να αποφασίσει ως πού είναι διατεθειμένη να φτάσει γι’ αυτό που πιστεύει…
Η αριστουργηματική συνέχεια της θρυλικής Ιστορίας της Θεραπαινίδας. Ένα έργο επίκαιρο, που προορίζεται να γίνει κλασικό.
Το έχω δηλώσει άπειρες φορές: είναι η αγαπημένη μου συγγραφέας! Δεν νομίζω πώς έχω το δικαίωμα να κρίνω έργα της κυρίας Άτγουντ (και μεταξύ μας, θεωρώ πώς δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να την κρίνει). Κάθε της βιβλίο είναι βαθιά προφητικό, επίκαιρο, και τείνει να γίνει διαχρονικό. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μου για το μυθιστόρημα Η ιστορία της θεραπαινίδας το οποίο αποτελεί το πρώτο βιβλίο και ακολουθεί η συνέχειά του, Οι Διαθήκες. Δεν θα μπω στην διαδικασία σύγκρισης των δύο αυτών βιβλίων. Δεν το θεωρώ δίκαιο. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά βιβλία, τα οποία όμως έχουν κοινό παρονομαστή. Τον κόσμο της Γαλαάδ. Τον κόσμο που δημιούργησε η συγγραφέας! Στις διαθήκες βρισκόμαστε 15 χρόνια μετά, όπου τρεις γυναίκες (οι δύο έφηβες, ενώ η τρίτη ανήκει στην κατηγορία της θείας), αφηγούνται η κάθε μία την ιστορία της, ενώ στην πορεία ενώνονται μεταξύ τους. Γρήγορη πλοκή και αγωνία συνθέτουν το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ που κατάφερε να πάρει το βραβείο booker 2019 (εντάξει, το μοιράστηκε μαζί με το βιβλίο: Girl, woman, other). Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα, είναι η επιλογή της συγγραφέως να μας παρουσιάσει την κατάσταση-ζωή έξω από τα σύνορα της Γαλαάδ. Επίσης, το γεγονός πώς γι ακόμα μία φορά οι γυναικείες φιγούρες είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση, τονίζοντας την δυναμικότητα και μαχητικότητα του γυναικείου φύλου είναι κάτι που αγαπώ πολύ στην συγκεκριμένη συγγραφέα. Ο Αύγουστος Κορτώ για ακόμα μία φορά έκανε εκπληκτική δουλειά με την μετάφραση του βιβλίου. Πολλά συγχαρητήρια! Το λάτρεψα βαθειά και σας το προτείνω αγαπημένοι μου. 

Βαθμολογία: 5'/5 Αριστούργημα! 

Εδώ μπορείτε να βρείτε το μυθιστόρημα: Οι Διαθήκες 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα..
Η ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά το 1939 και μεγάλωσε στο βόρειο Οντάριο, το Κεμπέκ και το Τορόντο. Σπούδασε στο Κολέγιο Βικτόρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και απέκτησε μεταπτυχιακό από το Κολέγιο Ράντκλιφ. Έχει γράψει περισσότερα από 40 μυθιστορήματα, ποιήματα, παιδικά βιβλία και δοκίμια. Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας έχει βρεθεί υποψήφια ή έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία στον Καναδά και στο εξωτερικό, όπως το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994), το Booker (1989, 1996, 2000, 2003, 2005, 2007) και το Orange (2001, 2004). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πεζογράφους και κριτικούς του Καναδά. Σήμερα ζει στο Τορόντο με τον σύντροφο της, τον συγγραφέα Γκρέιμι Γκίμπσον.


2 σχόλια:

  1. Ως φανατική οπαδός της Άτγουντ, ανυπομονώ να ξεκινήσω τις διαθήκες. Την ιστορία της θεραπαινίδας τη διάβασα πριν χρόνια και ήρθε επιτέλους η ώρα να διαβάσω τη συνέχεια. Λατρεύω τη συγγραφέα, ό,τι και να γράψει το θεωρώ κορυφαίο, τι να κάνω, την αγαπώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχη! Πόσο μπροστά βλέπει! Την λατρεύω! Έχω ως στόχο να διαβάσω όλα τα βιβλία της!

      Διαγραφή