Βιβλίο σε ταινία?



 ΝΑΙ. Βιβλίο στη μεγάλη (ή και μικρή) οθόνη! Πόσες ταινίες είναι βασισμένες σε υπέροχα μυθιστορήματα? Άπειρες. Καλό ή κακό? Θα μου πείτε... "Τι θα πει καλό ή κακό?" Δεν θα πει απολύτως τίποτα. Από την στιγμή που μια εταιρεία διαθέτει τα χρήματα για την αγορά των δικαιωμάτων, καλώς να το πραγματοποιήσει (με την ευχή μου/ μας). 
 Η μεταφορά του βιβλίου (και όλης της πλοκής του) είναι μία πολύ καλή λύση, διότι αρχικά δίνει δουλειά σε πάαααρα πολύ κόσμο και κατά δεύτερον βοηθάει τα άτομα που δεν ασχολούνται με το διάβασμα, να βιώσουν όλη την πλοκή μέσα από ένα διαφορετικό μέσο. Και έρχομαι τώρα (σαν μία ενοχλητική μύγα) να πω: Είναι το ίδιο να βιώνει κάποιος την πλοκή από το βιβλίο το οποίο είναι το πρωτότυπο, και το ίδιο μέσα από την μεταφορά της πλοκής μέσω τηλεόρασης, ηθοποιών κλπ? 
 ΟΧΙ. Βέβαια. Σε μία ταινία δεν γίνεται να αποδοθεί το 100% της πλοκής. (Και αν με ρωτάτε ούτε καν το 50%). Μία ταινία αποτελεί ένα οπτικό μέσο, το οποίο πρέπει να μεταφέρει τα κομμάτια εκείνα που θα μπορέσουν να ''σταθούν'' στο μάτι του θεατή. Μ' αυτόν τον τρόπο βέβαια υπάρχει μεγάλη παράλειψη σημαντικών στοιχείων. Λογικό και σεβαστό! Δεν γίνεται και διαφορετικά γιατί ο καθένας βλέπει (τι άλλο?) το κέρδος του. Το κέρδος μιας ταινίας είναι τα ποσοστά των θεατών. Ο θεατής ως οπτικό ον θέλει να δει συγκεκριμένα ''θέματα''. Και θα τα δει γιατί πληρώνει. ΚΑΙ κάπως έτσι έρχεται η αλλοίωση της πλοκής του βιβλίου... (του πρωτότυπου κειμένου). 

Η σελίδα μου στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/1658724861025763/ Σας περιμένω για ανταλλαγή απόψεων! <3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου