Ισμαήλ και Ρόζα


 Η αινιγματική Σμυρνιά γερόντισσα Ρόζα και ο πανίσχυρος Ισμαήλ ζουν επί δεκαετίες με το βάρος ενός μυστικού σημαδεμένου από τη βία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το συλλεκτικό πάθος ενός αρχιτέκτονα, μια παλιά φωτογραφία κι ένα νυφικό λερωμένο με αίμα γίνονται αφορμή για να ανασυρθεί η ιστορία τους από το παρελθόν και μαζί της κομμάτια της παρουσίας και της δράσης του ελληνισμού στη Μικρασία. Σμύρνη, Αϊβαλί, Μυτιλήνη, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, η μυρωδιά των παλαιοπωλείων, η γοητεία των ταξιδιών, η πρόκληση του έρωτα και του μυστηρίου, αυτή είναι η δαιδαλώδης διαδρομή που ακολουθούν οι ήρωες και οι αναγνώστες, για να διαπιστώσουν εντέλει πως οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων είναι αυτές που σφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία.

 Γεια σας αγαπημένοι μου! Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη με το βιβλίο Ισμαήλ και Ρόζα! Το αγάπησα! Από που να ξεκινήσω! Το κατατάσσω σίγουρα στα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και που έχω αγαπήσει! Μαγική γραφή, με αρκετά στοιχεία αυτοσαρκασμού και σχολιασμού του πρωταγωνιστή, περιγραφές, ήθη, έθιμα, ιστορικά στοιχεία. Ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο μας ταξιδεύει πότε στην όμορφη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Σμύρνη και πότε στην Κωνσταντινούπολη και τα όμορφα παλαιοπωλεία της. Σχεδόν ζούσα κάθε σκηνή του βιβλίου καθώς ο συγγραφέας μέσω του πρωταγωνιστή της ιστορίας μου περνούσε όλα τα συναισθήματά του. Οι διάλογοι σε κάνουν να πιστεύεις πώς είσαι μέλος της ιστορίας.  Θεωρώ πώς είναι το πιο παραστατικό βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ. Έχω ταυτιστεί τόσο πολύ με όλους τους χαρακτήρες! Αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω με μία λέξη σίγουρα θα επέλεγα τη λέξη μαγικό! Ταξίδεψα και χάθηκα! Δεν ξέρω αν όλο αυτό μου άρεσε εξαιτίας της Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης που λατρεύω αλλά ειλικρινά σας μιλάω, μαγεύτικα! Σίγουρα θα δω και την ταινία! Εσείς έχετε διαβάσει το βιβλίο ή έχετε παρακολουθήσει την ταινία? 

Βαθμολογία: 5'/5 φυσικά!

Εδώ μπορείτε να βρείτε το μυθιστόρημα: Ισμαήλ και Ρόζα 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα..
Ο Γιάννης Γιαννέλλης - Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για τέταρτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Έχει τιμηθεί από την Ολλανδική Κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης. Έχει γράψει: "Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα" (εκδόσεις "Έφεσος", 2001) και "Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του" (εκδόσεις "Ι. Σιδέρης", 2003), καθώς και τα μυθιστορήματα "Ισμαήλ και Ρόζα" (εκδόσεις "Πατάκη", 2004), που έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Τουρκία και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο "Η Ρόζα της Σμύρνης", "Το βλέμμα της Ήρας" (εκδόσεις "Πατάκη", 2008) και "Η λίστα του Χόρχε" (εκδόσεις "Πατάκη", 2011), "Cafe Napolitano" (Αιολίδα, 2013). Επίσης έχει συγγράψει μελέτες για το λαϊκό μας πολιτισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου