Η ιστορία της θεραπαινίδας (Σύγκριση με την ομώνυμη σειρά The Handmaid's Tale) ✿



 Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο. ήμουν πολύ περίεργη στο πώς θα είναι γυρισμένη σκηνοθετικά η σειρά καθώς στο βιβλίο υπάρχουν άπειρες περιγραφικές εικόνες πράγμα που δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του ο αναγνώστης. Δεν υπάρχουν αρκετοί διάλογοι στο βιβλίο καθώς είναι όλο γραμμένο ως οι σκέψεις - αφήγηση της ηρωίδας! Δεν μπορούσα επομένως να φανταστώ σκηνοθετικά πώς μπορεί να  το έχουν πράξει. Μέχρι που ξεκίνησα να παρακολουθώ την σειρά.



Στο πρώτο επεισόδιο διέκρινα ήδη αρκετές διαφορές σε σχέση με το βιβλίο. Αυτή όμως που θεωρώ ως την πιο σημαντική απ' όλες είναι η αποκάλυψη του ονόματος του Κυβερνήτη, κάτι το οποίο στο βιβλίο δεν τον ονομάζει αλλά τον αποκαλεί ως ''Κυβερνήτης''. Θα μου πείτε ε και? Τι σημασία έχει που μας διευκρινίζει το όνομά του? Έχει σημασία. Μ' αυτόν τον τρόπο "καίει" σημαντικό κομμάτι του τέλους. Μία άλλη διαφορά που επίσης θεωρώ εξίσου σημαντική είναι η επιλογή των ηθοποιών όσον αφορά την ηλικία και τα χαρακτηριστικά τους. Στο μυθιστόρημα ο Κυβερνήτης παρουσιάζεται ως ένας μεσήλικας, με γκρίζα μαλλιά και κάπως άσχημα εξωτερικά χαρακτηριστικά πράγμα που τον κάνει ακόμα πιο σιχαμερό τον όλο εξαναγκασμό στον οποίο υποβάλλεται η θεραπαινίδα ενώ στην σειρά προσωπικά τον βρίσκω ωραίο άντρα. Όπως επίσης και η Σερίνα Τζόι η γυναίκα του, στο βιβλίο περιγράφεται ως γριά. Τρέμει, κρατάει μπαστούνι, είναι πιο άγρια..ενώ στην σειρά είναι κουκλάρα (και δεν φέρει κανένα από τα παραπάνω κουσούρια). Και ο Νικ είναι πιο όμορφος στην σειρά απ' ότι στις περιγραφές του βιβλίου. Δεν το συζητώ για τους διαλόγους.. αλλά λογικό το βρίσκω..σειρά είναι..κάτι πρέπει να λένε..σκεφτείτε πώς η πρωταγωνίστρια στο βιβλίο δεν μιλάει σχεδόν καθόλου..στην σειρά εκφράζεται φωναχτά, κάτι που στο βιβλίο απλώς είναι οι σκέψεις της. Αλλά κατανοητό διότι είναι σειρά με μεγάλο αριθμό επεισοδίω . Στο βιβλίο η πρωταγωνίστρια περιγράφει τον εαυτό της ως με καστανό χρώμα μαλλιών και στην σειρά είναι ξανθιά. Οι στολές πάλι? Στο βιβλίο περιγράφεται πώς φαίνονται μόνο τα μάτια, η μύτη και το στόμα. Στην σειρά είναι απλά ένα καπέλο λευκό που απλά σκύβουν οι γυναίκες και πολλές φορές δεν κάνουν ούτε αυτό. Κάτι που απαγορεύεται να κοιτάνε στα μάτια τους γύρω. Αν δεν είχα διαβάσει το βιβλίο η σειρά δεν θα μου άρεζε.. θα την σταματούσα από το 3 επεισόδιο και μετά.. Όλα αυτά που δείχνει στην σειρά δεν μπορούν να μεταδώσουν τα συναισθήματα των γυναικών αυτών ούτε στο ελάχιστο, ίσα ίσα τα έχουν ωραιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Αφήστε μου στα σχόλια τις δικές σας παρατηρήσεις-συγκρίσεις! ✿ 

13 σχόλια:

  1. αγαπημένη μαρία θα ζητήσω από τον αι βασιλη αυτο το βιβλίο γιατί το θέλω κολασμένα!!!!την σειρά δεν την έχω δεί αλλα θα διαβάσω πρώτα το βιβλίο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εγω πρωτα θα διαβασω το βιβλιο και μετα θα δω την σειρα... ελπιζω η σειρα να μην με απογοητευσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παντα Μαρια ετσι γινεται... ποτε μια ταινια η σειρα δεν μπορει να φτασει ενα βιβλιο... εγω σπανια βλεπω ταινια η σειρα βασισμενη σε βιβλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι αλήθεια αυτο!!! μπορω να δω ταινία, αφου έχω διαβάσει το βιβλίο πρώτα!!!!!το αντίστροφο δεν μπορώ!!

      Διαγραφή
  4. Οκ θα δουμε κ τη σειρα θα διαβασουμε κ το βιβλιο.Αν κ πιστευω οτι το βιβλιο ειναι πολυ ανωτερο σε σχεση με τη σειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Τώρα θα αρχίσω να βλέπω την σειρά. Αν και το όνομα του κυβερνήτη αναφέρεται στον επίλογο του βιβλίου όταν ο αναλυτής λέει ότι φημολογείται ότι πρέπει να είναι ο Ουότερφορντ. Πάντως έτσι γίνεται συνήθως...ότι μεταφέρεται στην μεγάλη η την μικρή οθόνη "χαλάει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, αλλά παίζει ρόλο που συμβαίνει αυτό, όχι από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, χαλάει το τέλος!

      Διαγραφή
  6. το μονο που μου αρεσε κ το βιβλιο κ η σειρα ηταν "Το Νησι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρυσα μου μπορώ να σου πω ότι η σειρά μου άρεσε πιο πολύ από το βιβλίο!!!!!το νησί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή