Συνέντευξη της κυρίας Δήμητρας Ιωάννου • Οι γιοί της Γαλανής Κυράς - Εκδόσεις Ψυχογιός 💠



 Ποιός χαρακτήρας από τα βιβλία σας είναι αυτός που θα μπορούσατε να δώσετε τον τίτλο του αγαπημένου χαρακτήρα?
Ειλικρινά παρότι σκέφτηκα πολύ αυτήν την ερώτηση, μάλλον αδυνατώ να δώσω απάντηση. Σε κάθε βιβλίο κάθε χαρακτήρας πλάστηκε με πολλή φροντίδα, αγάπη και κατάθεση ψυχής. Τους αγαπώ όλους, τον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Πέρα από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, υπάρχουν και οι δευτεραγωνιστές, που όμως δεν είναι καθόλου υποδεέστεροι, έχουν σκιαγραφηθεί με πολύ μεράκι κι έχουν τοποθετηθεί σε νευραλγικά σημεία για να προάγουν την εξέλιξη της κάθε ιστορίας.
Παρόλα αυτά, επειδή ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο μου και μια ιστορία που με μάγεψε ως το μυχό της ψυχής μου, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω το μεγάλο έρωτα του Ρήγα και της Ζαμπίας, τη στωικότητα της Αργυρώς και της Δάφνης, τη δύναμη του Δομήνικου και του Λορέντζου, τη σκοτεινιά του Δαμιανού και φυσικά τη στιβαρή μορφή του γερο Δομένικου Βονασέρα που ο ίσκιος του ήταν πλατύς και δρόσιζε ολάκερο το νησί.

 Γιατί κάποιος να επιλέξει βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου? 
Για να ταξιδέψει με τα φτερά της φαντασίας και να διαφύγει έστω λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα που μας συνθλίβει όλους. Τα μυθιστορήματα μου είναι ταξίδια που περιέχουν λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, ήθη και έθιμα, ντοπιολαλιές, εικόνες, ήχους και αρώματα αλλοτινών καιρών. Βρίσκουν όμως και τον τρόπο να συνδέονται με το σήμερα, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν σε ένα συνολικό χαρμάνι. Επειδή ως αναγνώστρια αγαπώ τα πολυσχιδή αναγνώσματα που είναι φτιαγμένα με πολλά εύγευστα υλικά, γράφω ακριβώς ότι θα ήθελα να διαβάσω. Στα μυθιστορήματα μου το συναίσθημα παίζει κυρίαρχο ρόλο, ενώ δε λείπουν τα κοινωνικά μηνύματα, η ανάλυση και οι βαθιές διαδράσεις των χαρακτήρων καθώς και το μυστήριο που διαποτίζει και δίνει ιδιαίτερη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.

 Τι είναι αυτό που αποτελεί έμπνευση για την Δήμητρα, ώστε να προχωρήσει σε μία καινούργια ιστορία εντελώς διαφορετική από κάθε προηγούμενη?
Οτιδήποτε νιώσω, δω ή ακούσω μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να κινητοποιηθεί η διαδικασία της δημιουργίας. Όλες οι εμπειρίες αποθησαυρίζονται στο υποσυνείδητο και αρκεί ένα ερέθισμα για να τις ανασύρει στην επιφάνεια και να τις χρησιμοποιήσει ως πολύτιμο υλικό για να πλέξει τον ιστό μιας καινούργιας ιστορίας. Επίσης συνειδητά επιλέγω διαφορετικούς ελληνικούς τόπους για να τοποθετήσω τις ιστορίες μου σε μια προσπάθεια να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου και να κάνω τους φίλους αναγνώστες να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τον τόπο μας, τη γλώσσα, τα έθιμά μας, την ιστορία μας, όλα όσα δηλαδή μας συνέχουν ως έλληνες.

 Έχοντας 3 λέξεις, πώς θα χαρακτηρίζατε το καινούργιο σας μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός "Οι γιοί της Γαλανής Κυράς"?
Θα δανειστώ και θα μοιραστώ μαζί σας 3 χαρακτηρισμούς από τις πρώτες κριτικές και τα μηνύματα φίλων αναγνωστών που έχουν που έχουν φτάσει και που με έχουν ενθουσιάσει.
 Παραμυθένιο, διέπεται από μια ενέργεια μαγική. Τα στοιχεία της φύσεως προσωποποιούνται και οι περιγραφές μας ταξιδεύουν, αποδίδοντας στο μέγιστο την ομορφιά της Σύρου.
 Εξαιρετικά δυνατό όσον αφορά την πλοκή και τη δράση, με απρόσμενες ανατροπές, σκοτεινές ίντριγκες, πλούσιο συναίσθημα, έντονους χαρακτήρες και ισχυρές μεταξύ τους διαδράσεις.
 Συγκινητικό. Συνεχής η πάλη του Καλού και του Κακού, που συγκρούονται αδιάκοπα με τον άνθρωπο να κάνει την τελική επιλογή. Η κάθαρση στο τέλος του έργου αναγκαία, συγκλονιστική, αναπόφευκτη και λυτρωτική.

Ευχαριστώ πολύ!

• Με την σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Ιωάννου, που μέσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός απάντησε με σεβασμό και αυτήν την υπέροχη χρήση της γλώσσας που μόνο εκείνη ξέρει να χρησιμοποιεί για να βγει ένα άρτια δομημένο άρθρο-συνέντευξη βασισμένο στο καινούργιο της βιβλίο "Οι γιοί της Γαλανής Κυράς" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πατήστε κλικ εδώ για να διαβάσετε την δική μου άποψη για το βιβλίο!



10 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνέντευξη!!Υπέροχη η αγαπημένη Δήμητρα Ιωάννου και τέλειο το βιβλίο Οι γιοί της γαλανής κυράς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικη κ αυτη κ το βιβλιο της.περιμενουμε το επομενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δυστυχως μεχρι στιγμης εχω διαβασει μονο το τραγουδι της Αννετας και μου αρεσε πολυ! προσεχως σιγουρα θα διαβασω και τα υπολοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε ευχαριστουμε Μαρια κ εσενα κ την κα.Ιωαννου για την ομορφη συνεντευξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστούμε !!!!την γνώρισα μέσα απο την κληρονόμο του ποταμού και μου άρεσε πολύ!!!!αυτό το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή