Ποια βιβλία θέλω να διαβάσω μέσα στο '17


Στην ουσία η λίστα με τα βιβλία που θέλω να πάρω και να διαβάσω.

1. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Θα ήθελα να το διαβάσω γιατί έχει γίνει πραγματικά μεγάλος ντόρος γύρω από το συγκεκριμένο βιβλίο και απορώ! Τι φάση? Έπεσε μεγάλη διαφήμιση ή όντως είναι τόσο τέλειο? Θα δούμε...(θέλω και τις δικές σας γνώμες (εννοείται) γιατί ο αναγνώστης σπάνια πέφτει έξω στην κρίση του)!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Χριστίνα Παπάζογλου και ο Αλμπέρτο Ματαλών συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη το 1927. Είναι γείτονες και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτά είναι και τα μοναδικά πράγματα που τους ενώνουν. Εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης κι εκείνος γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας.

Ο έρωτας που θα γεννηθεί μεταξύ τους μοιάζει καταδικασμένος. Στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου –ένα μωσαϊκό προσφύγων, φτωχολογιάς, αλλά και μιας πλούσιας, ανθηρής ισραηλιτικής κοινότητας– οι κανόνες της κοινωνίας και της θρησκείας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στο ζευγάρι παρά να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι από κει στη μακρινή Βιέννη, ο Αλμπέρτο και η Χριστίνα γίνονται μάρτυρες των ταραγμένων στιγμών πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όταν αυτός ξεσπάει, ό,τι ως τότε θεωρούνταν δεδομένο ανατρέπεται μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων. Η Χριστίνα, ο Αλμπέρτο, ο Μπενίκο, η Νινόν, η Ρούλα και ο Αστέρης θα κληθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και με όσα, σε πείσμα των καιρών, ποτέ δεν απαρνήθηκαν.

Ένα βιβλίο για μια πόλη, δυο κοινότητες και τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και την Ιστορία.


2. ΣΕΡΡΑ, Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Είμαι πόντια και ξέροντας την εξαιρετική γραφή του κ. Καλπούζου το θέλω! Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα είναι απίστευτα μαγικό βιβλίο!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.



3. Το σμήνος των σπουργιτιών 
Γι αυτό το βιβλίο έχω ακούσει απίστευτα λόγια από μία βιβλιόφιλη την Δέσποινα που βλέποντας και το εξώφυλλο με Ιαπωνία κλπ λέω εντάξει...Λατρεύω και θέλω πολύ να το διαβάσω! 
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
απωνία 1861. Η χώρα έχει αναγκαστεί να ανοίξει τις πύλες της στη Δύση μετά από δύο αιώνες απομόνωσης, πυροδοτώντας σύγκρουση μεταξύ των δύο τόσο διαφορετικών πολιτισμών και ατέλειωτες διαμάχες ανάμεσα στους υποστηρικτές της αρχαίας παράδοσης και τους οπαδούς του εκσυγχρονισμού. Ο άρχοντας Γκέντζι, ο νεαρός ηγεμόνας του φέουδου Ακαόκα, έχει το χάρισμα της προφητείας. Μαζί με την αινιγματική Χέικο, την πιο φημισμένη γκέισα του Έντο και ερωμένη του, υποδέχονται μια μικρή ομάδα Αμερικανών χριστιανών, που σκοπεύουν να ιδρύσουν την ιεραποστολή τους στην επικράτειά του. Ανάμεσά τους είναι η Έμιλι Γκίμπσον, μια κοπέλα που αναζητά τη λύτρωση από το θλιβερό παρελθόν της, και ο Μάθιου Σταρκ, ένας άντρας που μόνο ο θάνατος θα τον κάνει να ξεχάσει. Οι πολιτισμικές διαφορές καταρρέουν, γεννιέται η κατανόηση και η φιλία. Όμως ο Γκέντζι κινδυνεύει και έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στο οχυρό των προγόνων του, στο κάστρο του Σμήνους των Σπουργιτιών. Μαζί με το θείο του Γκέντζι, τον άρχοντα Σιγκέρου, θρυλικό σαμουράι, η παράξενη αυτή ομάδα ξεκινά για ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ενώ τα μυστικά όλων αποκαλύπτονται, ο τρόμος συνυπάρχει με το θαύμα, η αγάπη αναμετριέται με την εκδίκηση, η σάρκα συγκρούεται με το πνεύμα, το όραμα αντικρίζει την πραγματικότητα. Το Σμήνος των Σπουργιτιών δεν είναι απλώς μια ιστορία όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση. Οι χαρακτήρες του έργου είναι συγκινητικά αληθινοί, η πλοκή του γοργή, το ύφος του γλαφυρό και πνευματώδες. Ο συγγραφέας προσεγγίζει τη ζωή στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα μέσα σε όλη την ακρότητά της, την εκδίκηση, τη βία, τη μεταμέλεια, την ανταπόδοση, την ευαισθησία. Οι πολεμοχαρείς σαμουράι, που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να χάσουν τη ζωή τους για τον κώδικα τιμής τους, δακρύζουν στη θέα των ανθών μιας κερασιάς. Το φριχτό και το όμορφο συγχέονται, το μυστήριο και η πραγματικότητα γίνονται αδιαχώριστα και μια εποχή με έντονες πολιτικές και ηθικές αντιπαραθέσεις ζωντανεύει στα μάτια του συνεπαρμένου αναγνώστη. Ένα έξοχο μυθιστόρημα που το διατρέχει η ομορφιά, η τιμή και η βία της Ιαπωνίας και μας μεταφέρει στον κόσμο των σαμουράι, των γκεϊσών, των νίντζα και των δασκάλων του Ζεν.



4. Η τζαζ του δολοφόνου
Η αλήθεια είναι πώς κάθε μέρα βλέπω ταινίες θρίλερ, τρόμου κλπ..είδα εξώφυλλο..διάβασα τίτλο.. ψήθηκα! Μου κάνει το κλικ να το διαβάσω..εύχομαι όντως να αξίζει! 
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
τις 12:15 το βράδυ της επόμενης Τρίτης, σκοπεύω να περάσω πάνω από τη Νέα Ορλεάνη. Όντας απέραντα σπλαχνικός, θα κάνω σε εσάς τους ανθρώπους μία μικρή πρόταση:
Έχω μεγάλη αδυναμία στη μουσική τζαζ.
Ορκίζομαι σε όλους τους διαβόλους του Κάτω Κόσμου πως θα χαρίσω τη ζωή σε όλους εκείνους, στα σπίτια των οποίων θα ξεφαντώνει μία ορχήστρα τζαζ την ώρα που μόλις ανέφερα.
Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ορισμένοι από εσάς, που δεν θα ακούνε τζαζ το βράδυ της Τρίτης, θα νιώσουν πάνω τους βαρύ τον πέλεκυ.
Εμπνευσμένο από μία αληθινή ιστορία, το βιβλίο Η τζαζ του δολοφόνου, με φόντο μία μαγευτική Νέα Ορλεάνη που πλημμυρίζει από τζαζ και γίνεται έρμαιο στα χέρια των συμμοριών, είναι ένα φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα αγωνίας.



5. Πίσω από κλειστές πόρτες
Ψαρωτικά τέλειο φαίνεται! Θέλω πολύ να το πάρω στα χέρια μου! Δεν ξέρω γιατί αλλά δείχνει να έχει ωραία και ενδιαφέρουσα πλοκή!
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Τζακ: Γοητευτικός, πετυχημένος δικηγόρος, αφοσιωμένος σύζυγος
και
Η Γκρέις:  Εκλεπτυσμένη, άριστη νοικοκυρά, φυλακισμένη

Όλοι γνωρίζουν ένα ζευγάρι σαν τον Τζακ και την Γκρέις. 
Αυτός είναι έξυπνος, εμφανίσιμος και πλούσιος. Εκείνη είναι γλυκιά, ευγενική και γοητευτική.
Μπορεί να μη θες να τους συμπαθήσεις, αλλά στο τέλος τους συμπαθείς.

Θα ήθελες να γνωρίσεις την Γκρέις λίγο καλύτερα. Όμως συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.
Γιατί ο Τζακ και η Γκρέις είναι πάντοτε μαζί.

Ορισμένοι μπορεί αυτό να το θεωρήσουν πραγματική αγάπη. 
Κάποιοι άλλοι, μπορεί να αναρωτηθούν γιατί η Γκρέις δεν απαντάει ποτέ στο τηλέφωνο.  Ή για ποιο λόγο, ενώ δεν εργάζεται, δε βρίσκει ποτέ χρόνο να βγει για έναν καφέ. Πώς είναι δυνατόν να είναι εξαίσια μαγείρισσα, αλλά να παραμένει τόσο αδύνατη; Και στα παράθυρα του υπνοδωματίου; Γιατί υπάρχουν κάγκελα; Κάποιες φορές ο τέλειος γάμος είναι το τέλειο ψέμα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου